Voiliers

(1963), Olie op paneel, getekend en gedateerd rechts bovenaan “M. Flavion 63”, 39,5 x 28 cm. (incl. kader 40,5 x 29 cm)
gestileerd abstract

Kleur: Sober

Stijl: Gestileerd abstract

Techniek: Olie op paneel

MAURICE FLAVION

Deze schilder, aquarellist en gouachist uit Henegouwen volgt les aan de Academie in Charleroi en aan l’Ecole de musique in Montignies-sur-Sambre. Als kunstenaar wisselt hij gedurende zijn ganse carrière met enthousiasme penseel en strijkstok. Als muzikant was hij verbonden aan het orkest van het conservatorium in Charleroi en later aan het kamerorkest van Thudinië.

In zijn eerste werken zoekt hij het lichtvoetige van Raoul Dufy. In de jaren ‘50 onderzoekt hij het kubisme en maakt hij zichzelf een geometrische stijl eigen, dat de grens van de zuivere abstract overschrijdt. Maurice Flavion vertaalt de realiteit in transparante composities met verschillende dimensies. Het coloriet is vaak rijk met blauw, rood en geel. De lijnen zijn materie en lijken snaren van zijn viool die het kunstwerk overspannen. Dingen en landschappen uit zijn directe omgeving inspireren hem tot kleurrijke en toegankelijke kunstwerken. De streek rond Charleroi en Binche met zijn kanalen, fossielen en mijnen of zijn zomervakanties in Calais of Oostende, maar ook zijn geliefde viool, worden op doek, paneel of papier vastgelegd.

In de jaren ’70 verlaat hij de kubistische methodiek. Hij schildert vaak landschappen en imaginaire steden in een persoonlijk stijl op de grens van realisme en lyrisch abstract.

Maurice Flavion is een streekgebonden kunstenaar en heeft zijn persoonlijk tentoonstellingen vooral in Charleroi gehouden. Gekende groepstentoonstellingen zijn deze met de kunstenaars uit Thudinië in 1957 en 1958 in Thuin en de Triënnale voor de kunstenaars uit Henegouwen in 1960 en 1963 in Doornik.

Geboren: 1909 te Ham-sur-Heure.
Overleden: 1986 te Mont-sur-Marchienne.

Verwante kunstwerken

Chantier du canal
Verkocht

Chantier du canal

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Structures métalliques
Verkocht

Structures métalliques

Bekijk