Compositie

(1981), Potlood op papier, getekend en gedateerd rechts onderaan, 61 x 51 cm (incl. kader 63 x 53 cm)
G58 Hessenhuis Nieuwe Vlaamse School

Kleur: Sober

Stijl: Surrealistisch abstract

Techniek: Potloodtekening

BERT DE LEEUW

Hoewel deze Antwerpse schilder, tekenaar en beeldhouwer als autodidact bekend staat, was Bert De Leeuw zeker geen einzelgänger.

In 1950 start hij in een publiciteitsfirma en debuteert omstreeks 1952 met lyrisch abstracte composities. In de jaren ’50 behoort Bert De leeuw tot de groep kunstenaars, die de informele schilderkunst beoefenen. Binnen deze kunststroming is het schilderen een proces, waarbij - al of niet spontaan - leesbare symbolen en abstracte composities ontstaan. Voor zijn schilderijen maakt De Leeuw gebruik van dense en kleurrijke verven, die hij met zand vermengd.

In 1958 maakt hij samen met onder meer Vic Gentils, Walter Leblanc en Pol Mara deel uit van de groep G58 Hessenhuis. Opmerkelijk uit deze periode zijn de materieschilderijen van Bert De Leeuw. De materie oogt verweerd. Ingegrifte lijnen en abstracte vormen zorgen voor een speels element. Enkele van deze kunstwerken bestaan uit fluorescerende kleuren en genereren tijdens de tentoonstellingen een bijzonder effect.

De vormentaal van Bert De Leeuw heeft iets mysterieus en duister. Voor de toeschouwer doemen vaak rijke beelden van Afrikaanse magie of tovenarij op.

In 1960 is hij medestichter van de groep “Nieuwe Vlaamse School”. Kort daarna legt hij zich volledig toe op zijn artistieke loopbaan. In 1963 maakt hij zijn eerste bas-reliëfs. Vanaf 1965 maakt hij vooral beeldhouwwerken in brons of polyester. Zijn werken lijken zuilen of totempalen, die vanuit hun geometrische abstractie met de toeschouwer in dialoog gaan.

In 1959 was Bert de Leeuw laureaat op de eerste Biënnale van Parijs. In datzelfde jaar ontving hij de Prijs van de Belgische kritiek. In 1960 was hij laureaat van de precieuze Prijs voor de Jonge Belgische schilderkunst.

Werken van Bert De leeuw bevinden zich onder meer in met het MUHKA (Antwerpen), het Middelheimpark (Antwerpen) en het Mu.Zee (Oostende).

Geboren: 1926 te Antwerpen.
Overleden: 2007 te Antwerpen.

Verwante kunstwerken