Compositie

(ca. 1980), gouache op papier, getekend verso rechts onderaan, 37 x 37 cm. (incl. kader 51 x 51 cm)
Art Construit Formes Art Abstrait Géoforme

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Constructivisme

Techniek: Gouache

GUY VANDENBRANDEN

Deze schilder, graficus en ontwerper van objecten is een grootmeester van het Belgische constructivisme. Hij is geboren in Brussel en studeert aan de vrije academie 'L’Effort' in Brussel. Na zijn studies in Mechelen verhuist hij naar Antwerpen. Samen met zijn vrienden Jef Verheyen, Vic Gentils en Walter Leblanc heeft hier gedurende lange tijd zijn atelier in het historisch pand "De Vlaaikensgang".

Na een korte expressionistische periode neemt hij in 1952 deel aan de tentoonstelling van de groep “Art Abstrait”. “Art Abstrait” is een toonaangevende groep met onder meer Georges Collignon, Jean Milo, Jo Delahaut, Jean Rets en Kurt Lewy. In deze periode maakt Vandenbranden abstracte assemblages, reliëfs en objecten, met een sober kleurgebruik.

Eind jaren vijftig komt hij met een zuiver abstract-geometrische vormgeving tot constructivistische schilderijen. Lijn, vlak en kleur leiden de expressie van de kunstenaar. Fel gekleurde vlakken in combinatie of in contrast met brede, zwarte lijnen geven een emotionele toets aan de ruimtelijke ervaring. Guy Vandenbranden gebruikt geen titels voor zijn werken. Uitdrukking geven van kleur, vorm en lijn is essentie.

In de jaren ‘50 is hij samen met Pol Bury en Jo Delahaut ook medestichter van de groep “Formes”. Hij is tevens medestichter van “Art Construit”, “Nieuwe Vlaamse School” en het Internationale Centrum voor Constructieve Kunst”, die allen de abstracte kunst propageren. Vanaf eind jaren zeventig krijgt Vandenbranden ook monumentale opdrachten. Zo realiseert hij in 1982 een kleurrijk glasraam in het Brusselse metrostation Beekkant en werkt hij in opdracht van een firma aan garagepoorten met geometrische kleurmotieven.

Kunstwerken van Guy Vandenbranden zijn terug te vinden in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en Brussel, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent, het Mu.Zee in Oostende en in de musea van Luik en Verviers.

Geboren: 1926 te Brussel.
Overleden: 2014 te Antwerpen.

Verwante kunstwerken

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

3 Formes différentes, de mêmes surfaces (3x5/16) + 1 carré (1/16)
Verkocht

3 Formes différentes, de mêmes surfaces (3x5/16) + 1 carré (1/16)

Bekijk

Project voor Tapijt
Verkocht

Project voor Tapijt

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk