La dame de Trèfle (Klaveren dame)

(1970), olie op doek, gesigneerd en gedateerd verso ‘André Goffin 1970’ met etiket ‘Hôme de ‘Art – Charleroi’, 100 x 80 cm (incl. kader 100 x 80 cm)
art concret en hainaut jean dubois Constructivisme

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Geometrisch abstract

Techniek: Olie op doek

ANDRE GOFFIN

André Goffin studeerde aanvankelijk tekenen aan de Academie van Namen. Tussen 1946 en 1951 kreeg hij aan de Academie van Brussel schilderles van onder meer Anto Carte.

Na een figuratief debuut geraakte hij al snel geïnteresseerd in abstracte kunst. Zijn voorkeur voor abstracte composities vormt een levenslange zoektocht naar harmonie bestaande uit solide geometrische constructivistische composities in voorname kleuren.

In zijn composities staan geometrische vlakken in heldere kleuren centraal. Het ritme wordt verstrekt door geanimeerde lijnen, die een dialoog tussen rechten en bogen verraden. Goffin maakt handig gebruik van de oneindige variatiemogelijkheden aan kleuren en vlakken, die elkaar versterken of met elkaar contrasteren. De gecreëerde evenwichten en spanningen culmineren in een harmonische synthese, die haar oorsprong kent in een ontegensprekelijk modernisme. Ook sobere en sterke contrasterende geometrische composities in zwart en wit zijn Goffin niet vreemd.

In 1968 had Goffin zijn eerste solotentoonstelling en werd hij laureaat van de Anto Carte prijs. Samen met Jean Dubois, Francis Dusépulchre, Victor Noël, Michel Renard en Marcel-Henri Verdren start Goffin in 1973 de groep ‘Art Concret en Hainaut’. In datzelfde jaar ontvangt Goffin de prestigieuze Prix Europe van de stad Oostende. De kunstenaar was tevens lid van de Cercle Artistique et Littéraire de Charleroi.

Werken van Goffin zijn terug te vinden in de collecties van de Belgische staat en de Franstalige Gemeenschap, maar ook in het metrostation ‘Waterloo’ in Charleroi.

Geboren: 1930 te Farciennes.

Verwante kunstwerken

Variations Murales n°1

Variations Murales n°1

Bekijk

Sans Titre
Verkocht

Sans Titre

Bekijk

Triangle Rouge
Verkocht

Triangle Rouge

Bekijk

Composities
Verkocht

Composities

Bekijk