Compositie

(s.d.), aquarel op papier, gesigneerd rechts onderaan, "DECHENE", 12 x 16 cm. (incl. kader 23,5 x 27,5 cm cm)
gestileerd landschap

Kleur: Sober

Stijl: Lyrisch abstract

Techniek: Aquarel

JEAN DECHêNE

Jean Dechêne geniet zijn opleiding als schilder, beeldhouwer en graveur aan het Sint Lucas in Luik, waar hij later tot 1999 schilder- en graveerkunst zal doceren.

In de jaren ’60 analyseert hij industriële landschappen en evoqueert hun spanningsveld met de ecologische oorsprong van het landschap. Het figuratieve vervormt zich en uit zich als een emotioneel medium voor de ideeën van de kunstenaar. De werken zijn een kluwen van gevoelens, grafisch kunnen, licht en materie. In 1963 ontvangt hij tevens een beurs van de Stichting Darchis en trekt hij op studiereis naar Rome.

Tijdens de jaren ’70 concentreert Jean Dechêne zich op het schilderen van aquarellen in een persoonlijke transparante stijl, die de abstractie benadert. De aquarellen zijn fluweelzacht en kenmerken zich door gevoelige vlakken, waarin een dromerige figuratie valt te ontwaren. Fictieve steden, muren, tuinen, personen in een gevoelig landschap, … Zijn werken vormen de brug tussen een dromerige poëtische abstractie en een bevrijde figuratie.

Vanaf de jaren ’90 werkt hij aan reliëfs en objecten in beschilderd MDF. Ook maskers, hoofden en kunstzinnige onbruikbare objecten.

Geboren: 1938 te Seraing.

Verwante kunstwerken

Compositie GH. 127
Verkocht

Compositie GH. 127

Bekijk

Compositie GH. 143
Verkocht

Compositie GH. 143

Bekijk

Paysage extraordinaire
Verkocht

Paysage extraordinaire

Bekijk

Compositie GH. 125

Compositie GH. 125

Bekijk