Landschap

(s.d.), Olie op doek, gesigneerd en toegewijd verso "Pour Mr et Mme Roth en toutte amitié Guinotte", 50 x 60 cm. (incl. kader 52 x 62 cm)
Abstract expressionisme

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Abstract expressionisme

Techniek: Olie op doek

LUCIEN GUINOTTE

Schilder, tekenaar en aquarellist Lucien Guinotte is lid van de belangrijke Belgische industriële familie Guinotte, die in de omgeving van Mariemont en Bascoup steenkoolmijnen uitbaatten. Grootvader Léon Guinotte is een gewaardeerd lid van de liberale partij en is burgmeester van Bellecourt, evenals senator en bestuurder van de Belgische Nationale Bank. De familie etaleert een grote voorliefde voor de Belgische kunst en onderhield contacten met onder meer Théo Van Rysselberghe.

Aanvankelijk debuteert Lucien Guinotte, zoals veel van zijn tijdsgenoten, als een klassiek schilder. De stijl vertoont impressionistische kenmerken. Vanaf 1944 volgt hij schilderlessen aan de Academie en Brussel en ontwikkelt hij een non-conformistische stijl. In 1947 wordt hij lid van de groep “Tendances contemporaines”, waar hij kennismaakt met Pol Bury.

Vanaf 1969 vestigt hij zich in Oostende. In de Oostendse kunstkringen vindt hij erkenning als talentvol tekenaar en schilder.

Zijn composities zijn abstraherend en vertonen een voorliefde voor het vrouwelijk lichaam. Het strand, de zee en de polders rondom Oostende vormen eveneens een inspiratiebron voor een eigen passionele expressie. De werken zijn een weergave van zijn persoonlijke strijd met vermoeidheid, maar vooral een psychisch en fysiek lijden. Lucien Guinotte hanteert de verf als een medium om zijn innerlijke strijd vorm te geven. Soms zacht en gevoelig, dan weer wild en intens expressief. Zijn vervormde vrouwelijk naakten zijn een spiegel voor zijn persoonlijke psyché.

Werken van Lucien Guinotte zijn terug te vinden in het Mu.Zee (Oostende).

Geboren: 1925 te Morlanwelz.
Overleden: 1989 te Oostende.

Verwante kunstwerken

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Composition n°218
Verkocht

Composition n°218

Bekijk

Composition n°219
Verkocht

Composition n°219

Bekijk

Compositie

Compositie

Bekijk