Compositie

(1957), Pastel en gouache op papier, getekend rechtss onderaan “Engel-Pak 10-57", 27 x 21 cm. (incl. kader 41 x 34 cm cm)
Abstract expressionisme

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Abstract expressionisme

Techniek: Gemengde techniek, pastel, gouache

ERN(E)ST ENGEL-PAK

Deze Belgische schilder, tekenaar en illustrator, volgt tot het begin van de 20ste eeuw tekenlessen in Spa. Al heel snel evolueert zijn impressionisme naar een abstract expressionisme.

Tussen de twee wereldoorlogen verhuist hij in 1924 naar Parijs en wordt er lid van de groep “Abstraction-Création” en is er een van de meest actieve leden. In 1928 is Engel-Rozier, die zich vanaf 1943 Engel-Pak noemt, een van de pioniers op de grens van de geometrische strengheid en zoekend verlangen naar expressieve abstracte vormgeving, dat later onder de term lyrisch abstract naam zal maken. Hij exposeert samen met Arp, Mondriaan, Delaunay, Kupka en Vantongerloo.

Het is de periode waarin het breken met het figuratieve zeldzaam is en daarom ook “avant-garde” wordt genoemd. Nog zeldzamer waren de kunstenaars, zoals Engel-Pak, die ook breken met het strak geometrisch abstract en het abstract expressionisme tot hun handelsmerk maken.

Engel-Park heeft een sterke persoonlijkheid en houdt zich afzijdig de kunstmarkt. Hierdoor geniet hij niet altijd de grootse bekendheid, maar hij blijft tot op heden een van de grootste mysteries van de Belgische abstracte schilderkunst uit het midden van de vorige eeuw.

Werken van Engel-Pak zijn terug te vinden in het Musea voor Schone Kunsten in Brussel en Luik.

Geboren: 1885 te Spa.
Overleden: 1965 te Valabre (Frankrijk).

Verwante kunstwerken

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Composition n°218
Verkocht

Composition n°218

Bekijk

Composition n°219
Verkocht

Composition n°219

Bekijk

Compositie

Compositie

Bekijk