Compositie

(1967), Gouache op papier; getekend en gedateerd rechts onderaan, 30 x 30 cm. (incl. kader 45 x 45 cm cm)
Art Construit Art Construit en Hainaut Formes Géoformes

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Constructivisme

Techniek: Gouache op papier

VICTOR NOËL

Deze schilder, tekenaar en graficus is afkomstig uit de regio Dour. Hij studeert van 1930 tot 1939 aan de Academie van Mons.

Zijn eerste werken zijn figuratief en zijn traditionele taferelen in een klassieke stijl. Al in 1946 experimenteert hij met de abstracte vormgeving. Rond 1954 schildert hij zijn eerste geometrisch abstracte werken. De werken worden als koud-abstract omschreven. Bij Noël is niet het onderwerp de essentie, maar wel de kleur en de harmonieuze schakering van elementair geometrische vlakken en lijnen.

In 1956 houdt hij als kunstenaar zijn eerste solotentoonstelling in Brussel en krijgt hij positieve recensies voor de kleur en de fijne constructie.

In 1960 is hij medeoprichter van de groep “Art Construit” en neemt vanaf 1965 deel aan de tentoonstellingen van de groep “D4”. In 1974 is hij de drijvende kracht bij de oprichting van de groep “Art Construit en Hainaut”.

Zijn werk wordt meer geometrisch en gekenmerkt door soberheid. De kleuren zijn subtiel en geraffineerd, maar ook beredeneerd. Noël neemt hierdoor een toonaangevende plaats in het Belgisch constructivisme in.

Van 1942 tot 1976 is Victor Noël leraar aan de Academie van Doornik, waar hij decoratief schilderen en commerciële kunst doceert. Verschillende bekende kunstenaars, zoals Roger Dudant, krijgen er van hem les.

Noël is samen met kunstenaars, zoals Marcel-Louis Baugniet, Jo Delahaut of Guy Vandenbranden, lid van kunstcollectieven zoals ”Formes”, “Géoforme”, “Art Construit”, “D4” en “Art Concret en Hainaut”, die de geometrische abstractie propageren.

Werken van Victor Noël zijn terug te vinden in de Stedelijke Musea voor Schone Kunsten van Verviers en Charleroi.

Geboren: 1916 te Dour.
Overleden: 2006 te Montigny-le-Tilleul.

Verwante kunstwerken

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

3 Formes différentes, de mêmes surfaces (3x5/16) + 1 carré (1/16)
Verkocht

3 Formes différentes, de mêmes surfaces (3x5/16) + 1 carré (1/16)

Bekijk

Project voor Tapijt
Verkocht

Project voor Tapijt

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk