Compositie

(s.d.), originele gravure in kleur en gehoogd , getekend en genummerd “1/1” centraal onderaan (enig exemplaar), 16 x 10 cm (incl. kader 41 x 31 cm)
lyrisch abstract Hedendaags abstract

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Lyrisch abstract

Techniek: Ets

ENK DE KRAMER

Enk De Kramer volgt al vroeg een opleiding aan het Textielinstituut te Gent. Het omgaan met textiel en textuur leggen de basis voor een groot deel van zijn later grafisch werk. Zijn etsen lijken gevoelige weefsels van een innerlijke structuur, die door middel van textuur tastbaar wordt. Aan het Sint-Lucasinstituut in Gent legt hij zich toe op grafiek en verfijnt later zijn graveerkunst in de Academie van Gent bij Paul Van Gysegem. Hij verblijft gedurende één jaar aan de Academie van Belgrado. Tot 2001 doceert hij vrije grafiek aan het de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.

Textiel en textuur, maar ook tekst vormen de leidraad doorheen het werk van Enk De Kramer. Zin, woorden en letters zijn ingrediënten voor het weven van taal. Zo ook kan de kunstenaar door het combineren en variëren van terugkerende elementen, zoals lijnen, vormen of kleuren, telkens opnieuw een andere betekenis of een ander gevoel vastleggen. Zo kan eenzelfde etsplaat door verschillende behandelingen verschillende boodschappen voortbrengen. Deze vaak seriële benadering van de grafische kunst maakt het werk van Enk De Kramer ontzettend boeiend. Grafiek is niet zomaar reproductie of prentkunst. Alle exemplaren zijn anders. Aanvankelijk creëerde hij vijf of uitzonderlijk eens tien exemplaren. Elk origineel van een serie vormt een variatie of een andere beleving op eenzelfde thema. Later zijn het telkens unieke exemplaren met een nummering 1 op 1.

De thema’s zijn aanvankelijk typische popart: vol ironie en de vrouw als centraal thema. Kledij en textiel krijgen als picturale textuur een hoofdrol. Grijswaarden winnen het uiteindelijk van kleur. Zijn werk is een experiment van “vorm” en “kleur”. Het abstracte wint het van het figuratieve.

Zijn werk is tot ver buiten Europa in landen zoals Japan, Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Turkije en Zuid-Afrika tentoongesteld.

Geboren: 1946 te Berchem.

Verwante kunstwerken

Composition
Verkocht

Composition

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Compositie

Compositie

Bekijk

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk