Compositie (N°160)

(1976), potlood, aquarel en gouache op papier, gesigneerd en gedateerd “Schrobiltgen 1976” rechts onderaan, 69 x 51 cm. (incl. kader 92 x 70 cm cm)
Jeune Peintre Belge

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Lyrisch abstract

Techniek: Aquarel en gouache op papier

PAUL SCHROBILTGEN

Deze schilder en aquarellist volgt tussen 1937 en 1944 zijn opleiding aan de Academie van Aarlen bij Paul Breyer, een lokale landschapsschilder. In 1945 is hij leerling van Jean Brusselmans aan de Academie in Brussel.

Hij begint zijn loopbaan als tekenaar in een metaalbedrijf in Athus. In 1955 verhuist hij naar Brussel en gaat aan de slag als lithograaf in een grote drukkerij.

Zoals bij velen in deze periode is het jonge werk nog steeds figuratief. Onder invloed van het Kubisme en de werken van André Lhote ontdekt hij omstreeks 1960 de geometrische abstractie van de Parijse School. Nicolas de Staël en Serge Poliakoff wijzen de weg naar een zachte geometrische abstractie met sobere vormen. Uit subtiele ruimten, dat door een sober lijnenspel worden neergezet, straalt licht. Kleur, licht en vlak creëren zo een toegankelijke en spirituele vormgeving. Vanaf de jaren ’70 komt hij zo tot een minimalistische en gevoelige abstracte vormgeving.

In 1962 ontvangt hij de Prijs van de “Jeune Peinture Belge”. Werken van Paul Schrobiltgen zijn terug te vinden in de publieke verzamelingen van de Franstalige Gemeenschap en het Gemeentelijk Museum van Elsene .

Geboren: 1923 te Messancy.
Overleden: 1980 te Ukkel.

Verwante kunstwerken