Lumière et Ombre

(1977), Gouache op papier, getekend en gedateerd links onderaan "A Grosemans 1977", 22 x 32 cm (incl. kader 30 x 40 cm)
Apport Jeune Paintue Belge

Kleur: Sober

Stijl: Lyrisch abstract

Techniek: Gouache

ARTHUR GROSEMANS

De schilder, aquarellist, gouachist en graficus Arthur Grosemans wordt in 1906 in een Brussels kleermakersgezin geboren. Op 16-jarige leeftijd gaat hij als leerjongen aan de slag in het lithografisch bedrijf Gossens en alter De Rycke. ’s Avonds volgt hij tussen 1919 en 1928 aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel les bij Jean Delville en Emile Fabry. Hij vervolmaakt zich aan de Academie van Antwerpen.

In 1926 debuteert hij met sobere, maar krachtige werken in een realistische vormgeving. In 1937 gaat hij aan de slag als leraar lithografisch tekenen aan het Instituut voor Kunsten en Ambachten in Brussel en Elsene. Het is een positie die hij tot aan zijn pensionering in 1968 behield.

In de jaren ’30 schildert hij glooiende landschappen en richt hij samen met onder meer Philippe Frey de groep “Art-Nord” op. Tijdens de oorlogsjaren 1941-1943 exposeert hij samen met Gaston Bertrand Anne Bonnet en Louis Van Lint op salons van de groep “Apport”.

Vanaf de jaren ’50 kiest Arthur Grosemans resoluut voor een ritmisch geometrische vormgeving. Zijn eerste solotentoonstelling in 1953 omvatten enkel abstracte schilderijen en tekeningen.

Vanaf de jaren ’60 beperkt hij zich gouaches en aquarellen. Met zachte kleuren en enkele eenvoudige lijnen creëert hij subtiele abstracte composities. Zijn lyrische en poëtische werken getuigen van subtiele gevoeligheid en voeren de toeschouwer mee naar dromerige landschappen.

Werken van Arthur Grosemans zijn terug te vinden in het Museum voor Schone Kunsten te Brussel, het Gemeentelijk Museum van Elsene, de collectie van de Franstalige Gemeenschap en de collectie van de Vlaamse Gemeenschap.

Geboren: 1906 te Brussel.
Overleden: 1995 te Brussel.

Verwante kunstwerken

Compositie
Verkocht

Compositie

Bekijk

Marine
Verkocht

Marine

Bekijk

Plage
Verkocht

Plage

Bekijk

Symphonie grise
Verkocht

Symphonie grise

Bekijk