Vrouwelijk naakt

(1973), gemengde techniek, gouache, inkt en aquarel, 36 x 47 cm, getekend “Rolet” en gedateerd “73” rechts onderaan, 47 x 36 cm (incl. kader 51 x 63 cm)

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Pop-art

Techniek: Gouache

CHRISTIAN ROLET

Deze getalenteerde schilder, pastellist en aquarellist volgde tussen 1963 en 1968 les aan het Sint-Lucas in Bergen en Brussel. Hij krijgt er les van Jean Guiraud, Gaston Bertrand en Camille de Taeye. Later, tussen 1972 en 1984, geeft hijzelf de lessen tekenkunst aan dezelfde leerschool.

In het turbulente jaar 1968 kent hij zijn grote doorbraak. Het vroege werk van Christian Rolet etaleert een originaliteit in plasticiteit en figuratie. Het vrouwelijke lichaam staat centraal en ondergaat in het werk van Rolet een anatomische metamorfose. Het vrouwelijk silhouet vertoeft in een gestileerd en gematerialiseerd decor. De setting is intiem en creëert een sfeer van schijn-voyeurisme. De verfijnde abstractie, de lichtvoering en het subtiele coloriet getuigen evenwel van een weergaloos meesterschap en een narratieve picturaliteit. De werken zijn schatplichtig aan de Pop Art, maar zeker ook aan het Belgisch surrealisme. In deze periode (1973) is hij tevens medeoprichter van de groep “Zist-Zest”.

Gedurende deze succesvolle jaren’70 wordt hij in 1972 als leraar tekenkunst aangesteld aan het Sint-Lucas in Brussel. Een positie dat hij tot 1984 met succes invult. In 1974 ontvangt hij de Prix Godecharle. Later volgen de Prijs van Rome (1975) en de Prix Art de l’Académie royale de Belgique (1980).

Op het einde van de jaren ’70 verdwijnt de figuratieve compositie en kiest Rolet resoluut voor de abstractie en materie. In 1985 is hij medeoprichter van “Ateliers de la Joncière”.

Werken van Christian Rolet zijn terug te vinden in het Museum voor Schonen Kunsten in Brussel, het Gemeentelijk Museum van Elsene en het Mu.Zee in Oostende.

Geboren: 1945 te Leuze-en-Hainaut.