Compositie

(s.d.), gemengde techniek op papier, s.n., 41,5 x 37 cm. (incl. kader 60 x 50 cm)
M9

Kleur: Kleurrijk

Stijl: Hedendaags abstract

Techniek: Lyrisch abstract

NICOLE CALLEBAUT

Deze Gentse kunstenares genoot haar opleiding aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs (1954) en aan de Academie te Gent (1955-1958). Tussen 1972 en 1976 werkte ze als journaliste-reporter bij de RTBF, waar ze verschillende culturele documentaires over het Nabije Oosten maakte.

In de jaren ’80 vervolmaakte ze haar grafiektechnieken in het atelier van Cécile Massart aan het École des Art d’Ixelles (1980) en later met Leo Manso en Knox Martin aan de Art Students Leaque in New York (1985-1986). Ze maakt deel uit van de kunstenaarsgroepen “Missing Link” en “M9”

Papier is niet zomaar papier voor Nicole Callebaut. Ze hanteert papier als een grondstof. Ze “schildert” met warmgekleurd papieren pulp. Haar werken zijn doorleefd en getuigen van een kunstenares, die de materie blijvend onderzoekt en lief heeft. Een dichtheid van kleuren en gestructureerde elementen zijn eigen aan haar composities. In het papieren werk, dat Fine-Art-Consult aanbiedt, ontleedt zij als het ware elke huidlaag van het papier. De vinnige lijnen en groen-beige kleuren zijn één geworden in één geestdriftige, maar tevens gevoelige compositie.

De kunst van Nicole Callebaut kent een internationale uitstraling. Ze woont afwisselend in New York en Brussel. Ze werkt ook in Amsterdam en is nauw betrokken in de International Art School in Loulè (Portugal).

Haar werken vonden hun weg naar tentoonstellingen in onder meer Parijs, Brussel, Washington, New York, Casablanca (Marokko) en Loulè (Portugal). Prestigieuze collecties, zoals Centre Pompidou, het Museum van Elsene of de Waalse Gemeenschap zijn in het bezit van haar werk.

Geboren: 1935 te Gent.

Verwante kunstwerken