Etoile du Nord

(s.d.), Olie op doek, getekend rechts onderaan "J Boquet", 50 x 65 cm. (incl. kader 50 x 65 cm)
Abstract surrealisme

Kleur: Sober

Stijl: Abstract surrealisme

Techniek: Olie op doek

JEAN BOQUET

De Brusselaar Boquet genoot als schilder en graficus zijn opleiding aan de academie van Sint-Jans-Molenbeek. Zoals vele generatiegenoten debuteerde hij in een figuratieve neo-expressionistische stijl. Landschappen met boerderijen in heldere kleuren en portetten beheersen zijn oeuvre.

In 1947 voegt hij zich samen met onder meer Pierre Alechinsky en Pol Bury bij de groep “Jeune Peinture Belge” en breekt hij definitief met het figuratieve. Tussen 1952 en 1966 is hij lid van de kunstenaarskring “L’Ebauche”. Vanaf 1960 is samen met onder meer René Magritte lid van de kring “Jecta”.

In de jaren ’50 schildert hij zuiver abstracte schilderijen met vaak ingetogen kleuren, zoals groen, blauw, rood of wit. Composities met hoekige figuren (driehoeken) contrateren vaak met ronde vormen. Gedurende dezelfde periode ontwikkelt hij een heel eigen en herkenbare stijl, dat wij als een abstract magisch realisme zouden omschrijven. Geometrisch gereconstrueerde landschappen met fantastische elementen neemt een prominente plaats in. Zijn zorgvuldig gecomponeerde werken creëren een synthetische kosmos, dat zweeft tussen figuratief en abstract. Het woord “componeren” is zeker niet onzorgvuldig gekozen. De muziek van Bach weerklinkt veelvuldig in het atelier van Boquet en inspireert hem tot schijnbaar futuristische landschappen en stadszichten.

n de vroege jaren ’70 exposeert hij herhaaldelijk in de “Galerie Albert 1er” in Brussel. Na zijn dood worden de geometrische synthetische landschappen wat vergeten, maar recent kent de interesse voor deze bijzondere kunstenaar een heropleving.

Geboren: 1908 te Sint-Jans-Molenbeek.
Overleden: 1976 te Sint-Jans-Molenbeek.

Verwante kunstwerken

Compositie

Compositie

Bekijk

Les mages

Les mages

Bekijk

Landschap
Verkocht

Landschap

Bekijk

Havenzicht
Verkocht

Havenzicht

Bekijk